Obligatorisk utrustning i lastbil: Allt du behöver veta!

Hem / Obligatorisk utrustning lastbil

Säkerställ din och andras säkerhet på vägarna med rätt utrustning i din lastbil. Få reda på vilken utrustning som är obligatorisk till din lastbil och vad som utgör högkvalitativa lastbilsdelar och lastbilstillbehör samt var du kan köpa dem. Här hittar du en komplett checklista och all information du behöver för att uppfylla kraven.

Vad är obligatorisk utrustning i en lastbil?

Obligatorisk utrustning för lastbilar varierar beroende på land och regelverk. Nedan listar vi föremål som krävs för lastbilar enligt svenska regler:

 1. Brandsläckare: En fungerande brandsläckare är vanligtvis obligatorisk i en lastbil. Den måste vara lättillgänglig och regelbundet underhållen.
 2. Förbandslåda: En komplett förbandslåda som innehåller nödvändiga medicinska föremål för första hjälpen kan krävas.
 3. Första hjälpen-utrustning: Lastbilar måste vara utrustade med välutrustade första hjälpen-lådor som innehåller bandage, antiseptiska våtservetter, tejp och andra nödvändiga första hjälpen-material.
 4. Nödsignaler och varningstriangel: En nödsignal och varningstriangel är nödvändiga för att varna andra trafikanter vid fordonshaveri eller nödsituationer på vägen.
 5. Reflexer och belysning: Lastbilen bör vara utrustad med tillräcklig belysning och reflexer för att vara synlig i trafiken både dag och natt.
 6. Säkerhetsväst: Förare bör ha en synlig säkerhetsväst för nödsituationer eller när de är utanför fordonet.
 7. Kraftig bogseringsutrustning: Det kan vara nödvändigt att ha utrustning för bogsering och räddningsåtgärder om lastbilen blir oframkomlig eller behöver hjälp.
 8. Reflekterande tejp: Att använda reflekterande tejp på olika delar av lastbilen ökar synligheten och minskar risken för kollisioner, särskilt under nattliga förhållanden.
 9. Räddningsverktyg: Vid olyckor kan räddningsverktyg som en nödhammare vara viktiga för att frigöra föraren eller passagerare från fordonet.
 10. Körkort och dokumentation: Föraren måste ha sitt körkort och all nödvändig dokumentation, inklusive registreringsbevis och försäkringsdokument.
 11. Yrkeskompetensbevis: För yrkesmässig transport krävs ofta ett yrkeskompetensbevis.

Det är viktigt att notera att kraven för obligatorisk utrustning kan variera beroende på lastbilens storlek, användning och trafikförhållandena i det specifika området. Därför är det alltid klokt att konsultera de senaste trafikreglerna och bestämmelserna i det aktuella landet eller området för att säkerställa efterlevnad. Besök Transportstyrelsen för att läsa mer om vilken utrustning som krävs för efterfordon, så som ett lastbilssläp.

Lastbilsdelar & Lastbilstillbehör

Lastbilsdelar Scania

Scania lastbilar är kända världen över för sin pålitlighet och kvalitet. Men även de mest pålitliga lastbilarna kan dra nytta av extra delar. Sidoluftriktare, chassikjolar och takspoilers är alla avsedda att förbättra lastbilens bränsleeffektivitet och estetiska utseende. Dessutom kan du vara säker på att du får den senaste tekniken på marknaden när du väljer att utrusta med lastbilsdelar för Scania från Glasdesign Aerodynamics®.

Lastbilsdelar Volvo

Volvo lastbilar har alltid varit synonyma med hållbarhet och pålitlighet. För att ytterligare förbättra dessa kvaliteter, erbjuder Nordicc AB specifika lastbilsdelar och lastbilstillbehör för Volvo. Precis som med Scania-tillbehören, kommer dessa delar från Glasdesign Aerodynamics®. Genom att välja dessa produkter kan du bidra till att göra miljön en tjänst samtidigt som du sparar pengar på bränsle​.

Lastbilsdelar Mercedes

Mercedes-Benz är ett annat välkänt märke i lastbilsindustrin, känt för sin kvalitet och hållbarhet. Nordicc AB, en ledande leverantör av lastbilsutrustning, erbjuder ett brett utbud av lasbilsdelar för Mercedes​. Dessa tillbehör och delar kan variera från grundläggande delar som används i daglig drift till mer specialiserad utrustning som kan förbättra lastbilens prestanda, bränsleeffektivitet och estetik.

Spoiler för lastbil

En spoiler för lastbilar är ett designat tillägg som vanligtvis är placerat på lastbilens front eller tak. Dessa aerodynamiska komponenter styr luftflödet runt fordonet, vilket minskar luftmotståndet. Genom att optimera fordonets aerodynamik kan bränsleeffektiviteten förbättras. Dessutom ger spoilers lastbilen ett modernare och mer strömlinjeformat utseende.

Sidokjolar för lastbil

Sidokjolar för lastbilar är ett aerodynamiskt tillbehör som är monterade längs lastbilssläpets sidor, nära vägbanan. Deras roll är att minska turbulens under släpet, vilket optimerar bränsleförbrukningen. Utöver bränslebesparingen erbjuder de en säkerhetsaspekt genom att förhindra att objekt dras in under fordonet. Medan de erbjuder funktionella fördelar, kan de också ge fordonet ett snyggt utseende.

Vanliga frågor

Hur kan lastbilstillbehör minska bränsleförbrukningen?

Vissa delar är specifikt utformade för att minska bränsleförbrukningen. Genom att förbättra fordonets aerodynamik kan luftmotståndet minska, vilket i sin tur kan leda till lägre bränsleförbrukning. Läs mer om detta hos Volvo Trucks.

Hur beställer jag utrustningen?

Du kan oftast beställa direkt från tillverkarna:

Du kan också beställa via auktoriserade återförsäljare. Många företag erbjuder också möjlighet att skräddarsy din beställning baserat på dina specifika behov och fordonets modell.

Hur mycket får en lastbil väga?

En lätt lastbil har en totalvikt på högst 3 500 kg, vilket inkluderar både fordonets egen vikt och den maximala lasten den kan bära. En tung lastbil har en totalvikt på över 3,5 ton. Viktgränsen för tunga lastbilar kan variera beroende på lokala trafikbestämmelser och lastbilens specifikationer.