Köpa husvagn – tips och råd

Hem / Husvagnar

Planerar du att köpa husvagn? Tips, råd och smidig checklista inför köpet får du hos Bilkanalen! Dessutom hittar du en praktisk checklista inför avfärd, kort sagt; allt du behöver för att komma iväg tryggt och kunna njuta fullt ut av campingturen. Här följer våra bästa tips och råd till dig som vill köpa husvagn.

Inför husvagnsköpet

 1. Gör en budget och håll dig till den.
 2. Kontrollera viktbegränsningarna för ditt körkort och för din bil på Transportstyrelsen.se.
 3. Titta bara på de husvagnar som uppfyller båda viktkraven.
 4. Använd släpvagnskalkylatorn för att säkerställa att du får dra just den husvagn du vill köpa.
 5. Provkör ekipaget innan du köper husvagnen.

Budget

Att göra upp en budget inför husvagnsköpet låter kanske inte så kul, men det är väl investerad tid. När du vet hur mycket din ekonomi klarar av undviker du köpfällor som onödiga funktioner och dyra tillbehör. Om du inte sätter – och håller dig till – en genomtänkt budget kan det hända att du tvingas sälja din husvagn redan innan säsongen är över. Då riskerar du att förlora en hel del pengar, helt i onödan.

Viktbegränsningar

Genom att ha koll på lastvikt, dragvikt och annat viktigt har du goda förutsättningar att köpa en husvagn som du lugnt kan köra och lasta som du vill – utan att riskera böter eller indraget körkort.

Transportstyrelsen har nyligen förbättrat innehållet på sin sida om fordonsregler, vilket gör det enkelt att kolla upp exakt vad som gäller. I deras nya släpvagnskalkylator anger du registreringsnumren på dragbilen och husvagnen samt din körkortsbehörighet för att få ett klart besked om du får dra fordonskombinationen eller ej.

Provkörning

Maxbredden på en modern husvagn ligger runt 2,5 meter. Visst kan det vara skönt att ha gott om utrymme i vagnen, men tänk på att den måste vara bekväm att köra också. Genom att provköra husvagnsekipaget kan du känna efter om bredden fungerar för dig – det sista du vill är att köpa en husvagn du inte vågar köra långt med!

Hitta husvagnar till salu

Fri-bo är en anrik husvagnsförsäljare i Sollebrunn. De är auktoriserade återförsäljare av Tabbert, Knaus, Adria och Weinsberg husvagnar. Hit vallfärdar många campingentusiaster för att fynda inför husvagnssemestern.

Säljarna är kända för sin långa erfarenhet och tillmötesgående kundservice och hjälper dig gärna att välja rätt bland alla husvagnar till salu. Besök Fri-bo – köp husvagn tryggt och med nöjd-kund-garanti.

Checklista köpa husvagn

Denna checklista för dig som ska köpa husvagn går att ladda ner och skriva ut. Ha den nära till hands när du besöker en återförsäljare av husvagnar online eller i fysisk butik. Det finns mycket att tänka på vid husvagnsköp. Här kan du stryka ut eller lägga till egna punkter som betyder mer eller mindre för dig och dina medresenärer. Det viktigaste är att du vet vad du värdesätter och att du kan jämföra modeller enkelt när du ska köpa husvagn. Här kommer checklistan:

Funktion/Utrustning Modell 1: Modell 2:
Kryssa i ja/nej eller poängsätt från 1–5 Ja Nej Poäng Ja Nej Poäng
Design/Skick – exteriör
Design/Skick – interiör
Storlek – utvändig
Storlek – invändig
Förvaringsutrymme – invändigt
Förvaringsutrymme – utvändigt
Cykelhållare
Inbrottslarm
Antal bäddar
Antal eluttag – invändigt
Antal eluttag – utvändigt
Luftkonditionering
Taklucka
Fönster
Takfönster – panorama
Uppvärmning
- Vattenburen värme
- Luftburen värme
- Gasolvärme
- Elvärme
- Solceller
- Handduksvärmare
- Golvvärme
Gasol
- Läckagedetektor
- Utvändigt uttag för grill
- Omkopplare med kraschsensor

Vad kostar en ny husvagn?

En genomsnittlig ny sjumetersvagn kostar normalt runt 300 000 kronor. Beroende på saker som storlek, märke och extrautrustning kan priset för en ny husvagn sträcka sig upp mot en miljon kronor. Du hittar nya husvagnar till salu på Fri-bo.se från strax under 200 000 kronor.

Köpa begagnad husvagn – tips

Vårt bästa tips för dig som ska köpa begagnad husvagn är att du väljer en betrodd husvagnshandlare. Visst kan du hitta begagnade vagnar privat, men även du som är van husvagnsentusiast riskerar att betala för mycket för en vagn som inte håller måttet. När du väljer en erfaren husvagnsförsäljare har du tryggheten i att vagnen kontrollerats, och ofta får du även någon typ av garanti som täcker dolda fel. Du kan använda dig av checklistan ovan för att jämföra olika begagnade husvagnar du överväger att köpa.

Begagnade husvagnar till salu

Vår favorit bland husvagnsåterförsäljare, Fri-bo har begagnade husvagnar till salu från bland annat de tyska märken man är auktoriserade för. Här hittar du även en stor mängd inbytesvagnar – alltid funktionstestade och besiktigade.

Checklista inför husvagnsturen

Innan du ger dig ut på årets första campingtur kan du använda den här checklistan för att kontrollera att din husvagn är i gott skick och att du har med det som behövs utöver den vanliga packningen.

Kontrollera husvagnen

Genom att kontrollera följande saker kan du vara säker på att komma iväg ordentligt och minimera risken för tråkiga överraskningar längs vägen:

 • Husvagnen är försäkrad och påställd.
 • Batteriet har bra vätskenivå och är laddat.
 • Däcken har bra mönsterdjup och rätt lufttryck.
 • Vattenpumpen fungerar och vattnet luktar fräscht.
 • El, uppvärmning och eventuellt gasolsystem fungerar.
 • Alla lyktor lyser som de ska.
 • All last är säkrad
 • Stödbenen är uppvevade

Kolla packningen

Utöver kläder, köks-, och hobbyutrustning finns det en del viktiga saker du behöver ta med dig på husvagnssemestern och som kan vara lätta att glömma. Kom ihåg att ta med:

 • Den blå delen av registreringsbeviset.
 • Campingkort, tex Euro Key
 • Varningstriangel
 • Vev och klossar till stödbenen
 • Reservhjul eller lagningskit
 • Ficklampa och reservlampor
 • Dragskydd och lås
 • Spillvattentank
 • Stegtrappa
 • Elkabel och eventuellt grenuttag