Bilförsäkring – Frågor och svar

Hem / Bilförsäkring

När du ska välja försäkring till din bil är det många faktorer som spelar in – så som pris, bilmodell och vilka delar som ingår. Här får du ta del av vanliga frågor och svar gällande bilförsäkring, så att du lättare kan hitta ett alternativ som passar dig. Läs bland annat om var du kan teckna bilförsäkring och vad trafik-, halv- och halvförsäkring innebär.

Var kan jag teckna bilförsäkring?

Det finns många företag som erbjuder försäkring till bil, så det kan vara svårt att veta var du ska vända dig. Genom att teckna bilförsäkring hos Watercircles får du garanterat mycket för pengarna. Här kan du inte bara jämföra innehållet i olika typer av bilförsäkringar – du kan även välja ett passande alternativ för just din bilmodell. Dessutom är alla deras försäkringar miljösmarta och syftar till att bidra till en minimerad miljöpåverkan. Hos Watercircles erbjuds du alltid personlig service. Är du osäker på vilket försäkringsval som lämpar sig bäst för dig, kan de guida dig till att hitta rätt.

Vad ingår i en bilförsäkring?

Funderar du över vad som ingår i en bilförsäkring? Nedan går vi igenom skillnaden trafik-, halv- och helförsäkring och vilka kostnader som täcks av de olika försäkringstyperna.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk och lagstadgad i Sverige. Så länge din bil inte är avställd är du skyldig att ha din bil trafikförsäkrad. Den täcker både sak- och personskador – både för dig och dina medpassagerare, men även för personer som drabbas utanför bilen. I trafikförsäkringen ingår däremot inte rättsskyddsförsäkring eller räddningsförsäkring.

Halvförsäkring

Utöver den vanliga trafikförsäkringen täcker halvförsäkringen även maskinskada, skydd för stöldskador samt assistans och räddning. Däremot ingår inte inte skador på bil som har uppstått vid en trafikolycka, skadegörelse eller andra olyckshändelser. Om du har en gammal bil med lågt värde, kan det lämpa sig att i första hand välja en halvförsäkring.

Helförsäkring

Med en helförsäkring får du ett omfattande skydd för din bil. Här ingår alla delar som du får med en halvförsäkring. Dessutom täcker helförsäkringen vagnskador på bilen; så som plåt- och lackskador som kan uppstå vid en krock eller vid annan skadegörelse på fordonet.

Vill du lära dig mer om skillnaden mellan olika försäkringstyper? Läs mer hos Konsumenternas.se.

Måste bilen vara försäkrad?

Enligt Transportstyrelsen.se är det lag på att din bil måste omfattas av en trafikförsäkring. Däremot finns det inga krav på att bilen måste vara försäkrad med hel- eller halvförsäkring. Det finns dock många fördelar med att skaffa en bilförsäkring, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Utan att ha din bil försäkrad behöver du nämligen själv stå för alla kostnader vid en eventuell olycka, vilket kan bli en dyr historia i slutändan.

Ingår vägassistans i en bilförsäkring?

I en halv- eller helförsäkring ingår ofta ett räddningsskydd om du skulle få stopp på bilen. Men för att få heltäckande service vid en trafikolycka rekommenderar vi dig varmt att teckna en väghjälpsförsäkring. Hos Assistansbolaget kan du enkelt teckna deras försäkring till bil. Med deras förmånliga försäkring får du inte bara bärgningshjälp – du erbjuds dessutom reparation på plats och hälp med bokning av hyrbil eller boende på hotell. Med Assistansbolaget kan du känna dig trygg med att få snabb hjälp om olyckan skulle vara framme.

Hur mycket kostar försäkring på bil?

En bilförsäkring kostar i genomsnitt cirka 4000 kr om året, eller cirka 300 kronor i månaden. Självklart kan priset variera, och parametrar som avgör priset är bland annat:

  • Var du tecknar din försäkring
  • Bilmodell
  • Ålder
  • Bostadsort