Leasa bil

Tidigare var det nästan enbart företag som leasade bilar. Nu mera blir det dock alltmer vanligt att privata individer väljer att leasa en bil istället för att köpa en. Det finns många lockande anledningar att leasa en bil. Man får en helt ny bil och man behöver inte oroa sig för andrahandsvärdet eller vad som händer när man skall byta in den. När leasingtiden är över så är bilen inte längre ditt problem och du kan istället leasa en helt ny bil. Om du gillar din leasade bil så kan du ofta köpa loss den till ett förmånligt pris när leasingtiden är över. Du vet exakt vad du får när du köper den eftersom det är du som har kört den under de senaste åren.

En annan anledning till allt fler svenskar lockas att leasa bil privat är de ofta mycket bra priserna som bilföretagen annonserar till den som vill leasa en bil.

Att leasa en bil kan vara ett bra val men det finns ett antal saker som man bör känna till innan man väljer att leasa en bil istället för att köpa en. Här nedan kommer vi att titta närmare på vad du skall tänka på innan du leasar en bil för att undvika obehagliga överraskningar.

Se vad som egentligen ingår i avtalet

Det kan råda stora skillnader mellan olika leasingavtal. Det är t.ex. väldigt vanligt att olika avtal har olika regler angående försäkring, sommar och vinterdäck, service och underhåll etc. Detta kan göra det mycket svårt att jämföra priset mellan olika avtal. Det är därför viktigt att du ser vad som ingår i de olika avtalen innan du bestämmer vilken bil du vill leasa. Se också efter vilka tilläggstjänster som erbjuds.

Låga räntor gör det förmånligt att låna

Ränteläget i Sverige är just nu mycket lågt. Detta gör det billigt att ta ett billån för att köpa en bil istället för att leasa en bil. Månadskostnaden kan i båda fallen ofta bli ungefär densamma. Om du lånar till bilen så äger du den vid tidens slut men du är också själv ansvarig för alla problem som uppstår med bilen. Du får räkna med att bilen går ner 40-50% i värde under de första åren medan du betalar av lånet. Man kan med andra ord inte säga att det alltid är bättre att låna för man har värdet kvar i bilen. Att äga en bil kommer alltid till stor del av vara en kostnad oavsett om man leasar eller köper. Det finns alltid fördelar och nackdelar med att köpa och att leasa. Du kan läsa mer om huruvida det är bäst att leasa eller hyra här.

Lockpris utan MOMS

Var medveten om att priserna som annonseras ofta är utan moms. Detta får det att se billigare ut än det verkligen är. Det pris du får betala som privatperson är med andra ord ofta högre än priset du ser annonseras.

Se till att bilen verkligen är ny

Ibland kan man hitta leasing avtal för utgående modeller. Detta kan vara en bra möjlighet att få en bil till ett bra pris men det är viktigt att inse att det kan råda stor skillnad mellan två årsmodeller om tillverkar lanserar en ny generation med nästa årsmodell. Det kan vara bättre att vänta på den nya årsmodellen om man inte får ett mycket bättre pris på den gamla.

Välj rätt storlek

Det är lätt att blint jaga den billigaste bilen men det är mycket viktigt att man väljer en bil som är stor nog för dig och din familj. Om du är singel och klarar dig med en liten bil så är det oftast det bästa billigaste valet.

Provkör bilen först

Se till att du provkör en bil med exakt samma specifikationer som den du funderar på att leasa innan du leasar den. Många vill ha en så billig bil som möjligt när de leasar en bil och bilföretagen vet detta. De gör därför ofta vad de kan för att erbjuda så billiga bilar som möjligt. Det inkluderar t.ex. ofta att leasa ut bilar som har mindre motorer än de flesta bilar som säljs till privatkunder har. Mindre än vad bilhandlarens demobil har. Om den bil som du provkör har en större motor än den du skulle få som en del av ditt leasingavtal så är det möjligt att den upplevelse du får med din leasing bil inte alls är som den du fick när du provkörde bilen. Det är också vanligt att bilhandlarna försöker spara in på växellådor så det är något annat som man skall se till att man får provköra med samma som leasingbilen.

Regler för tjänstebil

Regeringen håller på att se över vilka bilar som får användas som tjänstebilar. Om du vill använda din bil som tjänstebil är det mycket viktigt att du väljer en modell som skatteverket godkänner som tjänstebil och inget alltför stort eller alltför lyxigt för att godkännas.