Privatlån för att köpa bil

I vissa fall är ett privatlån en bättre lösning för att finansiera ett bilköp än att skaffa ett vanlig billån där bilen står som säkerhet för lånet.

billån

Som alltid är det viktigt att vara en kritisk konsument och granska villkoren i sömmarna för att hitta bästa möjliga lånelösning. Det finns till exempel flera olika långivare som erbjuder billån och man måste inte nöja sig med den som råkar samarbeta med bilförsäljarföretaget. På samma sätt finns det många olika långivare som erbjuder privatlån, så nöj dig inte med första bästa.

Några fördelar med privatlån

När du tar ett privatlån från en bank eller annan långivare för att köpa en bil sätter du inte bilen som säkerhet för lånet. Detta innebär att du som långivare får en högre grad av flexibilitet.

Eftersom bilen inte utgör säkerhet för lånet ställer långivaren inte något krav på att du ska köpa den från en auktoriserad bilförsäljare. Detta är bra om man till exempel vill köpa en bil direkt från en privatperson.

bmw bil

Billån med bilen som säkerhet brukar bara erbjudas för bilar där köpebeloppet når över en viss gräns. Någon sådan gräns finns inte när man finansierar bilköpet med ett privatlån, vilket är mycket positivt för den som inte vill köpa en dyr bil.

Billån med bilen som säkerhet brukar inte beviljas för mer än 80% av köpebeloppet. Kostar bilen 100 000 kronor får du alltså bara låna max 80 000 kronor. Med ett privatlån kan du låna 100 000 kronor för att köpa en bil som kostar 100 000 kronor, så länge långivaren anser att din ekonomi kan klara av återbetalningsplanen.

Eftersom storleken på privatlånet inte är kopplat till priset eller värdet på bilen har man större flexibilitet. Man kan till exempel välja att inte köpa en bil för 100 000 kronor utan istället välja en billigare bil för 50 000 kronor som har vissa problem, och öka lånebeloppet till en nivå som gör att man omedelbart kan lämna in bilen på verkstaden och få problemen åtgärdade. Detta skapar större flexibilitet och förhandlingsmöjligheter när man ska köpa bil, och kan vara extra viktigt om det är något speciellt man är ute efter.

När man ställer en bil som säkerhet för ett lån brukar långivaren ställa krav på exakt hur den måste hållas försäkrad. Med ett privatlån avgör man sådant själv (inom lagens råmärken, förstås).

Tips!

När du jämför olika lån, kontrollera alltid vad den totala kostnaden blir. Vissa långivare lockar med låg ränta, men kompenserar sig genom att lägga på diverse avgifter.

Var ärlig mot dig själv om hur pass snabbt du kan betala av lånet. Ibland är det bättre att välja en lite längre avbetalningsplan för att ha marginaler i sin budget om något oväntat skulle inträffa. Du kan alltid göra större inbetalningar än avtalat om du vill amortera ned lånet snabbare.

Var inte stressad i dina kontakter med bilförsäljare och långivare. Avsätt tillräckligt med tid för att granska erbjudande och se över vilka möjligheter du har, och låt inte någon annan stressa eller pressa dig till att fatta oövertänkta beslut.